# Povídání o jídle

Cuketa

publikováno: 14.8.2024 JK

Cuketa

Botanická charakteristika

Cuketa (Cucurbita pepo) patří do čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae) a její masitý  je z botanického hlediska nepravou bobulí. Cuketě se v italštině říká zucchini, což v doslovném překladu znamená „malá dýně“. Cuketa se řadí mezi plodovou zeleninu.

Plody cukety jsou většinou tmavě až světle zelené, částečně pruhované nebo i světle strakaté. Jen zřídka se vyskytuje světlá barva slupky, jako je žlutá nebo krémově bílá. Plody mohou dosahovat délky až 40 cm, z kulinářských důvodů se však sklízejí cukety menší velikosti. Pro cuketu je typická její šestihranná stopka.

 

 a 

Cuketa je obzvláště ceněna pro svůj obsah  ( A) a . S přibližně 19 kcal na 100 g je cuketa velmi nízkokalorickou a lehce stravitelnou zeleninou. Díky vysokému obsahu vitaminů a minerálů se stala důležitou součástí zeleninových jídel.

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v cuketě
Látky obsažené v cuketě Na 100 g jedlé části Látky obsažené v cuketě Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 19 Vápník (g) 30
 (g) 0,4  (mg) 0,2
 (g) 1,6  (mg 0,09
 (g) 2,2  (mg) 0,4
 (g) 1,1  (mg) 0,12
Hořčík (mg) 18 Vitamin C (mg) 16
Železo (mg) 1,5 Vitamin A (µg) 37

Využití v kuchyni

Cuketa má neutrální nebo mírně ořechovou , proto v kuchyni nachází všestranné využití jako lehce stravitelná plodová zelenina. Rozsah využití je opravdu široký: od pikantních pokrmů až po sladkosti. Cukety lze konzumovat i syrové – ať už jako součást salátů, nebo jako zdravou alternativu ke křupkám, chipsům apod., třeba s nějakým dipem. Vařené nebo pečené cukety jsou oblíbenou přísadou do různých zeleninových pokrmů. Cukety lze však velmi dobře kombinovat i s masem nebo rybami. Za zvláštní pochoutku jsou považovány plněné cuketové květy: před přípravou je však potřeba odstranit stonek, květní kalich a . Jako náplň lze použít zeleninu, sýr nebo mleté maso.

Pozor! Pokud cuketa či dýně chutnají hořce, neměli byste je jíst – bez ohledu na to, zda jsou syrové nebo tepelně upravené. Látky způsobující hořkou chuť (tzv. kukurbitaciny) totiž mohou způsobit těžké  a  potíže, které mohou být spojeny se  a . Před přípravou proto malý syrový kousek cukety (nebo dýně) ochutnejte: chuť musí být neutrální nebo nasládlá.