# Povídání o jídle

Zázvor - koření a jídlo

publikováno: 17.5.2024 JK
 

Zázvor, užitečné vlastnosti 

Zázvor má obrovskou léčivou sílu. Tento na východě populární léčebný prostředek má nepřeberné množství chemického složení, což při použití nabízí výhody i nevýhody.  Obsahuje mnoho stopových prvků (fosfor, hořčík, sodík, draslík, zinek, železo, atd.), Vitaminy C a A, B1 a B2, jakož i aminokyseliny a spravedlivý podíl esenciálních olejů.

 CO DÁVÁ TĚLU ZÁZVOR? 

  • snižuje hladinu cholesterolu;
  • urychluje metabolismus a pomáhá eliminovat toxiny;
  • zvyšuje vytrvalost; zvyšuje účinnost;
  • zmírňuje chronickou únavu,
  • zpomaluje proces stárnutí;
  • eliminuje kvašení a hnití ve střevech;
  • zvyšuje duševní aktivitu;
  • příznivý vliv na funkci mozku

ČERSTVÝ A SUŠENÝ KOŘEN SE POUŽÍVÁ K LÉČBĚ TĚCHTO ONEMOCNĚNÍ:

  • nachlazení,
  • výtok z nosu,
  • bolest v krku, chřipka;
  • bronchitida, bronchiální astma;
  • kašel;
  • bolest hlavy;
  • nízký krevní tlak,
  • hypotenze;
  • zánět žaludku, bolesti žaludku;
  • onemocnění jater a močového měchýře;
  • obezita;
  • revmatismus;
  • dermatitida, lišejník, ekzém;
  • zánět ústní dutiny;
  • otrava;
  • vředy, kožní vyrážka;
  • artritida, bolest kloubů;
  • sníženou zrakovou ostrost;
  • glaukom, šedý zákal;
  • nevolnost, zvracení;
  • záchvaty paniky;
  • průjem.

ZÁZVOR – KONTRAINDIKACE

 
Zázvor obsahuje gingerol, tato látka je “zodpovědná” za ostrou chuť čerstvého kořene, kterou špatně snášejí lidé s žaludečními vředy, ledvinovými kameny a nemocemi močového měchýře. Dokonce i zdraví lidé by měli omezit aromatické koření.  Dávejte pozor! Nepřekračujte dávku a neberte zázvor dlouhodobě.
  
obrázek zázvoru z webu www.plnyspajz.cz