Co je kuskus?

Mnohé z vás překvapí (i ty, co o kuskusu už něco slyšeli), že kuskus je jemnozrnná těstovina ve tvaru drobných kuliček, která se vyrábí ze semoliny - druhu tvrdé bílé pšenice. Slovo kuskus (někdy také Couscous nebo Cous Cous) pochází z arabštiny. Do světa se kuskus dodává v průmyslově vyráběné instantní variantě, což mu neubírá na chuti ani na výživnosti. Je to z důvodu, že ruční výroba kuskusu je velmi náročná.

Pšenice je často zbavována svého obalu, čímž ztrácí mnoho výživných látek, takže je mnohem zdravější si pořídit celozrnný kuskus, který v sobě má veškeré výživné látky. V dnešní době, kdy je stále větším trendem zdravá výživa, patří kuskus čím dál tím častěji do našich jídelníčků. Pořídit můžete rovněž BIO kuskus, který se liší v tom, že pšenice, ze které je kuskus vyráběný, se pěstuje ekologickým způsobem. O BIO potravinách obecně a o tom, jak je rozpoznat se dočtete v našem BIO speciálu.

Odkud přišel?

Kuskus pochází ze severní části Afriky a z Blízkého východu, zejména z arabských zemí, odkud se postupně rozšířil do celého světa. Zajímavostí je, že například do Izraele se kuskus dostal až kolem roku 1948 s přistěhováním arabských Židů, kde se poté stal součástí národních jídel.

V těchto oblastech dodnes ženy samy připravují kuskus tradičním způsobem - ručně. Jedná se v podstatě o rituál, který je poměrně časově náročný. Nejprve se rozemele pšenice na krupici, ke které se přidá trocha mouky, voda a sůl (nebo také mořská voda). Vody se přidá jen tolik, aby se vytvořily hrudky, které se rozdrobí na jemné kuličky. Poté se kuskus suší na slunci. Takto vyrobený kuskus lze velmi dlouho skladovat. Někdy se kuskus barví pomocí dýně na oranžovou barvu nebo pomocí šafránu na žlutou.

Příznivý vliv pro naše tělo

Kuskus v sobě obsahuje množství uhlohydrátů, vlákniny, bílkovin, vitamínů (B, E), dále vápník, železo a fosfor. Kromě toho obsahuje jen velmi malé množství tuku, takže ho můžeme bez problémů řadit mezi dietní a výživné pokrmy, které našemu tělu jen prospívají - o BIO kuskusu nemluvě.

Kuřecí kuskus

Všestrannost kuskusu

Jak bylo výše nastíněno, kuskus zaujímá pozici velmi všestranného pokrmu. Lze jej totiž připravit ve slané i ve sladké variantě. Ve slané variantě bývá často používán jako příloha, která nahrazuje například rýži či ostatní těstoviny. Dále bývá základem pro velké množství salátů a studených pokrmů ? lze jej totiž konzumovat teplý i studený. Třešničkou na dortu všestrannosti kuskusu je možnost použití ve snídaňových pokrmech, svačinách, hlavních jídlech a dokonce i v dezertech. Z následujících receptů můžete načerpat inspiraci pro váš kulinářský zážitek s kuskusem.

Kuskus na sladko

Začněme snídaní ? základem dne. Pokud byste si chtěli pochutnat na kuskusu hned zrána, doporučujeme připravit kuskus ve sladké variantě s ovocem. Tento pokrm byste mohli zcela jistě podávat také jako dezert. Kuskus můžete připravit také s kakaem, jogurtem apod.

Mezi velmi oblíbené pokrmy s kuskusem patří saláty, které můžete podávat jako lehký předkrm nebo jako zdravý, dietní oběd. Zkuste například kuskus červenou řepou a baby špenátem či zeleninový salát trikolora. Pokud zrovna nepatříte mezi vegetariány, můžete saláty doplnit například o kuřecí maso. Pokud mezi vegetariány patříte, máme pro vás útěchu v podobě burgeru s kuskusem, který sice mezi saláty nepatří, obsahuje ale rovněž čerstvou zeleninu.

Často se s kuskusem připravují ryby, které z pokrmu vytvoří opravdu zdravou záležitost. Doporučujeme například na přípravu velmi jednoduchý kuskus s uzenou makrelou. Pro poněkud zručnější kulináře tu máme recept na pečeného lososa na kuskusu, který jistě obšťastní chuťové buňky i náročnějších gurmánů.

Kuskus je tedy velmi vděčný pokrm, který by neměl chybět ve vašem jídelníčku, ať už se snažíte jíst zdravě či nikoliv. Pokud jste kuskus ještě neochutnali, určitě ho vyzkoušejte...