Pecky a jadérka z ovoce většina z nás vyplivuje. Někdy ale obsahují cenné enzymy a další prospěšné látky. Odborníci zjistili, že i ty části ovocných plodů, které nás za normálních okolností vůbec nenapadne sníst, mohou být zdraví velmi prospěšné.
Pecky a jádra obsahují všechny základní živiny pro vývoj klíčku rostliny. Proto jsou velice vydatnou stravou pro některé živočichy, zejména ptáky. Některé pecky jsou vitaminovými bombami a mohou být i nejprospěšnější z celého plodu. Jiné ovšem bývají až toxické. Vyplatí se vědět, jakou pecku můžete klidně sníst a jakou naopak raději vyplivnout.
Semínková svačina
Některé plody obsahují tak dokonale výživná semena, že ta mohou být skvělou a výživnou svačinou sama o sobě. Typickým příkladem je dýně, popřípadě tykev. Její semena jsou vynikajícím zdrojem aminokyselin a minerálů (fosfor, hořčík, draslík, zinek). Pro lepší chuť je doporučujeme trochu upražit v troubě. Po vydlabání dužiny oddělte semena a v jedné vrstvě je položte na plech. Při teplotě okolo 75 °C je pražte asi tak čtvrt hodiny. Tak zůstane zachován cenný obsah zdravých olejů v semenech.
Můžete spolknout pecku z:
granátového jablka
Jedno granátové jablko, přesněji jeho dužina včetně semen, obsahuje skoro polovinu doporučené denní dávky vitaminu C a kromě toho také antioxidanty.
vodního melounu
Černé pecky v dužnině melounu obsahují malé množství železa, zinku a proteinu. Samozřejmě nebudeme pecky z melounu pojídat proto, abychom si zajistili denní dávku bílkovin. Ale zároveň je to dobrý důvod netřást se strachy, když nějakou pecku spolkneme.
citrusů
Pecky v citrusech ukrývají přírodní limonoidy. Jde o látky, které mohou mít protirakovinné a antivirotické účinky. Také snižují hladinu cholesterolu.
hroznů
Pecky z hroznového vína jsou bohaté na vitamin E, flavonoidy, kyselinu linolovou a silné antioxidanty známé jako proanthocyanidiny. Standardizovaný výtažek z vinných pecek může být prospěšný při léčení problémů zapříčiněných působením volných radikálů.
kakaového bobu
Tato zrna si dost možná vychutnáváte ze všech nejčastěji, aniž byste si to uvědomili. Sice se jim říká boby, ale ve skutečnosti jde o pecky v plodech kakaovníku. Zpracovávají se do podoby kakaového prášku a následně čokolády. Ale také ona obsahuje specifické látky, jež jsou spojované se zdravotními benefity ? příznivě působí na srdce a cévy, snižují krevní tlak a mají protizánětlivé účinky.
papáji
Semínka v papáje obsahují fenoly a flavonoidy, které mají antioxidační účinky. Podle některých zdrojů nejen dužina papáji, ale také pecka obsahuje specifický enzym zvaný papain, který prospívá trávení a používá se v preparátech na hubnutí.
Jen na vlastní nebezpečí !!!
Broskve, meruňky, třešně, jablka a hrušky jezte výhradně bez jader. Obsahují totiž amygdalin - látku, která je neškodná, pokud zůstává bezpečně uvnitř pecky. Ale pokud pecka/jadérko zvlhne nebo praskne, amygdalin se může přeměnit na jed: kyanid. Ten může v dostatečně velkých dávkách způsobit kóma nebo záchvat. Množství amygdalinu v jablečných i hruškových jádrech je ale malé a zkonzumování jednoho nebo dvou jadérek nikomu neuškodí.
Mandle, které jsou ve skutečnosti jádry pecky plodu stromu (mandloně obecné), obsahují také amygdalin. Ale ty mandle, které běžně najdete v obchodech, jsou sladké mandle a jsou bezpečné, pokud je jíme s mírou (asi 40 gramů denně). Amygdalin je obsažen pouze v hořkých mandlích.
Hořké mandle nebo meruňkové pecky konzumovat rozhodně nedoporučujeme. V extrémních případech může dojít k onemocnění.
Kešu, které většina lidí řadí mezi ořechy, jsou ve skutečnosti semena plodů tropického stromu jménem ledvinovník západní. Obsahují oxaláty. Při přiměřené konzumaci zdravým lidem neškodí. Ale pacienti se žlučníkovými potížemi a onemocněním ledvin by měli jejich příjem omezit.
Naturopatka Kateřina Boesenberg rozhodně nedoporučuje pecky z melounu, pomeranče, hroznů a papáji cíleně, celé a ve větším množství konzumovat: ?Mohou se zachytit v klcích zažívacího traktu nebo v kličce apendixu a způsobit zánět. Dala bych přednost spíše extraktu z pecek v kapslích. Výjimkou jsou kakaové boby ? dva až tři kousky jako součást svačiny jsou naprosto v pořádku. A granátové jablko se také dobře rozkouše.