# Alergeny v potravinách
Od 13.12.2014 nabylo účinnosti nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Tento právní předpis nařizuje povinnost informovat spotřebitele o potravinových alergenech vyskytujících se v nabízené potravině nebo pokrmu a je platný i pro školní jídelny.
Alergeny jsou na jídelním lístku ZŠS Aš uvedené pod číslem 1 až 14 označujícím daný alergen.
Příklad označení alergenů na našem jídelním lístku:
Bramborové šišky s mákem, máslo, cukr moučkový 1, 3, 7 (tj. obiloviny, vejce, mléko)
Seznam alergenů v potravinách dle směrnice 1169/2011 EU, s účinností od 13.12.2014
Číslo | Název alergenu, potravina |
---|---|
1 | obiloviny obsahující lepek pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich |
2 | korýši a výrobky z nich |
3 | vejce a výrobky z nich |
4 | ryby a výrobky z nich |
5 | jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich |
6 | sójové boby (sója) a výrobky z nich |
7 | mléko a výrobky z něj |
8 | suché skořápkové plody mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, ořechy makadamie a výrobky z nich |
9 | celer a výrobky z něj |
10 | hořčice a výrobky z ní |
11 | sezamová semena (sezam) a výrobky z nich |
12 | oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších 10 mg/kg, nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako SO2 |
13 | vlčí bob (lupina) a výrobky z něj |
14 | měkkýši a výrobky z nich |
Poznámka: Uvádění alergenů má pouze informační charakter a je pouze na spotřebiteli, jak bude k dané potravině přistupovat.