Kdybyste jej potkali v přírodě, asi byste netušili, že se jedná takřka o rostlinný zázrak pro vaše játra. Ostropestřec mariánský je majestátní, fialově kvetoucí bodlák a pro své příznivé účinky se používá již přes 2 000 let. I dnes je jeho extrakt základem nespočtu léku a doplňků stravy na podporu jater a tím i přirozené detoxikace organismu.
Hlavní účinnou látkou ostropestřce je silymarin (asi 3 %), nacházející se ve vnější tvrdé vrstvě plodu. Silymarin je souborné označení směsi flavonolignanů, hlavně silybinu A+B, isosilybinu A+B, silydianinu, které přispívají k normální činnosti jater a žlučníku, pomáhají s přirozenou detoxikací a vykazují silné antioxidační vlastnosti. Plody obsahují i vysoký podíl vlákniny, která může také pomoci s detoxikací.
V samotném jádru plodu je uschován ostropestřecový olej (asi 30% celkové hmotnosti), v němž silymarin sice vůbec není, ale zato se skládá z nenasycených alifatických kyselin udržujících normální činnost srdce. Dále jsou přítomné antioxidačně působící flavonoidy (taxifolin, glykosidy apigeninu a kvercetinu).
Celkové množství ale i zastoupení složek silymarinu je u jednotlivých odrůd ostropestřce velmi variabilní a je ovlivněno také stupněm dozrání, klimatem, způsobem pěstování, ale také následným zpracováním a skladováním.
Lidové názvy: Silybum marianum, Kristova koruna, Stříbrný bodlák, Pestrec mariánsky, Milk thistle
- přispívá k normální činnosti jater a žlučníku
- napomáhá trávení a pročištění organismu
- obsahuje antioxidanty
- pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi
- má pozitivní vliv na srdce
- posiluje přirozenou obranyschopnost organismu
Chuť drcených semínek ostropestřce se dá nejlépe připodobnit k oříškům či konopnému semínku, ale ucítíte v ní náznak příjemné hořkosti. Vašemu oblíbenému jogurtu s granolou, ovesné kaši či smoothie dodá svou kontrastní chutí zcela nový rozměr.