Mezinárodní den těstovin byl stanoven na 25. října a slaví se od roku 1998. Jeho cílem bylo zpopularizovat těstoviny, což se evidentně povedlo. Těstoviny jsou tedy velmi oblíbené, a proto se sluší jejich svátek oslavit – a třeba se o nich i něco dozvědět.
Historie těstovin
Přesnou dobu jejich vzniku neznáme, ale archeologové našli na jihu Itálie reliéfy ze 4. století př. n. l., které právě výrobu těstovin znázorňují. Písemně je o nich první zmínka v knize, která vznikla za časů císaře Tiberia (1. st. n. l.); je zde popsán recept na sekané maso s těstovinami. U nás je s nimi spojena hlavně firma Bratři Zátkové. Tato těstárna vznikla v roce 1884, byla největší svého druhu v Rakousku-Uhersku a dodnes funguje.
Špagety a ti druzí + mouka
Každý si pod pojmem těstoviny asi představí něco jiného, tedy hlavně co se tvaru týče. Vyhláška Ministerstva zemědělství je definuje jako „potraviny vyrobené tvarováním nekynutého a chemicky nekypřeného těsta připraveného zejména z mlýnských obilných výrobků nebo jejich směsí“.
Mohou být z různých druhů mouky, tedy pšeničné, semolinové, žitné, špaldové, kukuřičné, pohankové, rýžové, amarantové. Dělí se také na vaječné a nevaječné, sušené a nesušené. Podle použití pak rozlišujeme zavářkové a přílohové. Podle tvaru protlačované nebo řezané.
Rozeznáte penne od linguine?
Každá domácnost má své nejoblíbenější těstoviny, ale statistika říká, že nejprodávanější jsou u nás bezvaječná vřetena, za nimi jsou špagety, pak kolínka a polévkové nudle. Vy byste možná jmenovali ještě fleky nebo mašličky a milovníci italské kuchyně by zase vysypali z rukávu přesné názvy klidně i několika desítek druhů. Ale asi nikdo nemůže znát všechny – je jich prý po světě až na šest set.
Liší se od sebe tvarem, ale i tím, do jakého pokrmu se hodí. Proto nabízíme přehled těch nejběžnějších a jejich nejlepší využití:
- Penne - trubky s rýhou a šikmým koncem, dobré k sýrovým a smetanovým omáčkám.
- Spaghetti - špagety jsou tenké provázky, ideální k rajčatovým omáčkám, jsou klasikou mezi těstovinami.
- Fusilli - spirály, ze kterých jsou dobré saláty, ale hodí se i k omáčkám.
- Maccheroni - česky makaróny, silnější špagety, ale duté, doporučují se k řidším omáčkám.
- Farfalle - mašličky, vhodné do salátů i pokrmů s kousky zeleniny, masa a šťávou či omáčkou.
- Tagliatelle - široké nudle, vhodné k omáčkám.
- Linguine - užší lasagne nebo placaté špagety, hodí se k mořským plodům nebo se do nich dává pesto.
- Cannelloni - velké roury nebo závitky, které se plní masem, špenátem, sýrem s bešamelem nebo rajčatovou omáčkou.
- Fettuccine - silnější tagliatelle, vlastně pásky z těsta, hodí se k těžším omáčkám.
- Ravioli - různě plněné taštičky: masem, špenátem, sýrem.
- Tortelinni - plněné těstoviny, většinou ve tvaru prstýnku.
- Pappardelle - stočené, různě široké nudle (2–4 cm), hodí se také k omáčkám.