Den původních odrůd jablek připadá od roku 2000 na 21. října. Svátek je inspirovaný britským Apple Day a měli by jej slavit všichni ti, kterým není lhostejné kulturní dědictví a mají rádi jablka. Můžete jej oslavit třeba tak, že na svém pozemku vysadíte jabloň.
Některé odrůdy jablek představují zcela jednoznačně naše kulturní dědictví. Jablka jsou v ČR nejrozšířenější ovoce a už naši předci je měli jako hlavní zdroj vitamínů na celou zimu. Jablka obsahují více než 30 různých minerálních látek a stopových prvků.
Péče o jabloně není jednoduchá a mnozí lidé si zvykli, že si na pultech supermarketů vyberou jablka dovážená například ze Španělska. Neměli bychom však zapomínat na naše původní druhy a vzpomenout na české sadaře.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…
Jak si dát jablko?
Dopřejte si jablko čerstvé nebo jej využijte jako surovinu v kuchyni. Jen málokterá potravina má takové široké využití. Může být součástí mnoha dezertů, dortů, štrúdlů, dá se také zpracovat do kompotu, marmelády, kečupu, přesnídávky, smoothie, zmrzliny či džusu. S jablky můžete péct, smažit, vařit, grilovat i dusit.
Jablka nejsou k zahození ani v kombinaci s masem. Nejvíce se jablka hodí k drůbeži, ale i vepřové maso nebo klobásky získají na lahodnosti, pokud je zkombinujete s jablky.
Původ jabloní
Jablka mají svůj původ ve střední Asii, dnes si na těchto lahodných plodech pochutnávají lidé po celém světě. Vybírat je z čeho. Existuje totiž zhruba 35 00 různých odrůd jablek.