16. října jsme našim žákům a strávníkům připomněli významný den, Světový den zdravé výživy. Proč si tento den připomínáme?
Každoročně je od roku 1981 ve více než 150 zemích světa připomínán 16. říjen jako Světový
den výživy. Slaví se na základě rozhodnutí konference OSN pro výživu a zemědělství (FAO)
z roku 1979, ve výroční den založení této organizace v roce 1945. Světový den výživy je
věnován boji proti hladu v rozvojových zemích. Podle zdrojů OSN umírá denně hladem nebo
na nemoci způsobené hladem 24 000 lidí, z toho tři čtvrtiny jsou děti mladší 5 let.
Mnohé země, včetně České republiky, ale mají problém opačný. Je jím nadměrný příjem
energie a obezita. Rozdíl je i v příčinách úmrtnosti. Oproti rozvojovým zemím jsou v
ekonomicky vyspělých státech nejčastější příčinou úmrtí nemoci srdce a cév. Platí to i pro
naši republiku, kde na tyto choroby umírá polovina populace, denně je to téměř 200 lidí. V
České republice jsou i přes jistá zlepšení v posledních letech údaje o nemocnosti a úmrtnosti
na srdečně-cévní onemocnění a o střední délce života stále méně příznivé než ve
vyspělejších zemích. Jedním z důvodů jsou nevhodné stravovací zvyklosti (nadměrný
energetický příjem, vysoká spotřeba nevhodných tuků, jednoduchých cukrů, soli a
živočišných potravin a na druhé straně nízká spotřeba ovoce, zeleniny a ryb). Nevhodný
způsob stravování spolu s nedostatkem pohybové aktivity může vést ke zvýšenému výskytu
rizikových faktorů, mezi které patří obezita, vysoký krevní tlak, zvýšená hladina cholesterolu
v krvi a onemocnění cukrovkou.