# Aktuality, články

Významné dny pro stravování

publikováno: 17.4.2019 JK

Během roku se připomíná několik významných dnů, které jsou spojeny se stravováním. Školní jídelny jich mohou využít ke své propagaci. Proč? Mnoho jídelen se obává o svou další existenci, žije v napjatých vztazích s ředitelstvím škol, se zřizovatelem. Nemohou vařit to, co strávníci vyžadují, a dětí jim postupně ubývá. Řešením mimo jiné je vstupovat do povědomí lidí, budovat si pověst kvalitního stravovacího zařízení, získávat příznivce a spojence, objevovat se v médiích.

A k tomu právě mohou sloužit významné dny. Důkladně se na ně připravte a připomeňte je svým zaměstnancům i svým strávníkům:

6.3. Den jódu

Jídelna může prezentovat jódové nápoje, rybí pokrmy. Blíže viz například Přidejte se ke Dni jódu, Den jódu ve školní jídelně nebo Den jódu ? využijte příležitost.

22.3. Světový den vody

Nabídněte svým strávníkům pestřejší nabídku nápojů, mezi kterými budou dominovat neslazené minerálky a čistá voda! Viz například Voda a jód v jídelnách  nebo Den naší vody

7.4 Světový den zdraví

Jedinečná šance seznámit strávníky s tím, že zdravý životní styl a výživa z velké části ovlivňují jejich zdraví. Využijte nápady z článku Zdraví máme ve svých rukou.

5.5. Světový den hygieny rukou

Umytí rukou před jídlem je základem dobrých stravovacích návyků už po celá staletí. Připomeňte tento zvyk svým strávníkům, a nejen jim. Viz Světový den hygieny rukou.

3. květnový víkend Mezinárodní den celiakie

Lidí postižených celiakií přibývá. Vědí to i mnohé školní jídelny, které nad rámec svých povinnosti připravují pro celiaky dietní jídla. Upozorněte na tuto nemoc a na nutnost její podpory v systému českého školního stravování. Blíže viz Dietní stravování ? dieta bezlepková nebo v článku o tom, jak v Českých Budějovicích zkouší městský systém stravování celiaků.

4. úterý v květnu Den mléka

Připomeňte svým strávníkům význam nenahraditelného nápoje ? mléka. Jak? Nápady najdete v článku Den mléka  nebo Mliečny deň aj v našom meste

13.5. Světový den koktejlů

Připomíná se obvykle v barech a restauracích, ale jídelnám nic nebrání v tom, aby svým strávníkům nabídly nealkoholické koktejly, třeba z mléka.

16.10. Světový den výživy

Tradiční den, kdy se připomíná významný vliv výživy na zdraví lidí.  Tento den mají často na paměti i školní jídelny a využívají ho k tomu, aby poukázaly na důležitost zdravého stravování. Připojte se k nim i vy. Jak na to? Přečtete si o Dnu výživy nebo článek, jak se tento den připomínal v roce 2013.

21.10. Den jablek

Jablko je jedním ze symbolů podzimu. Využijte tento den k nějaké akci pro své strávníky, návod najdete např. zde.

25.10. Světový den těstovin

Další ze série říjnových dnů, významných pro školní stravováním poskytuje příležitost k tomu, aby každá školní jídelna vstoupila více do povědomí strávníků i širšího okolí. Co tak připravit těstovinový týden?