Během roku se připomíná několik významných dnů, které jsou spojeny se stravováním. Školní jídelny jich mohou využít ke své propagaci. Proč? Mnoho jídelen se obává o svou další existenci, žije v napjatých vztazích s ředitelstvím škol, se zřizovatelem. Nemohou vařit to, co strávníci vyžadují, a dětí jim postupně ubývá. Řešením mimo jiné je vstupovat do povědomí lidí, budovat si pověst kvalitního stravovacího zařízení, získávat příznivce a spojence, objevovat se v médiích.
A k tomu právě mohou sloužit významné dny. Důkladně se na ně připravte a připomeňte je svým zaměstnancům i svým strávníkům:
6.3. Den jódu
Jídelna může prezentovat jódové nápoje, rybí pokrmy. Blíže viz například Přidejte se ke Dni jódu, Den jódu ve školní jídelně nebo Den jódu ? využijte příležitost.
22.3. Světový den vody
Nabídněte svým strávníkům pestřejší nabídku nápojů, mezi kterými budou dominovat neslazené minerálky a čistá voda! Viz například Voda a jód v jídelnách nebo Den naší vody.
7.4 Světový den zdraví
Jedinečná šance seznámit strávníky s tím, že zdravý životní styl a výživa z velké části ovlivňují jejich zdraví. Využijte nápady z článku Zdraví máme ve svých rukou.
5.5. Světový den hygieny rukou
Umytí rukou před jídlem je základem dobrých stravovacích návyků už po celá staletí. Připomeňte tento zvyk svým strávníkům, a nejen jim. Viz Světový den hygieny rukou.
3. květnový víkend Mezinárodní den celiakie
Lidí postižených celiakií přibývá. Vědí to i mnohé školní jídelny, které nad rámec svých povinnosti připravují pro celiaky dietní jídla. Upozorněte na tuto nemoc a na nutnost její podpory v systému českého školního stravování. Blíže viz Dietní stravování ? dieta bezlepková nebo v článku o tom, jak v Českých Budějovicích zkouší městský systém stravování celiaků.
4. úterý v květnu Den mléka
Připomeňte svým strávníkům význam nenahraditelného nápoje ? mléka. Jak? Nápady najdete v článku Den mléka nebo Mliečny deň aj v našom meste.
13.5. Světový den koktejlů
Připomíná se obvykle v barech a restauracích, ale jídelnám nic nebrání v tom, aby svým strávníkům nabídly nealkoholické koktejly, třeba z mléka.
16.10. Světový den výživy
Tradiční den, kdy se připomíná významný vliv výživy na zdraví lidí. Tento den mají často na paměti i školní jídelny a využívají ho k tomu, aby poukázaly na důležitost zdravého stravování. Připojte se k nim i vy. Jak na to? Přečtete si o Dnu výživy nebo článek, jak se tento den připomínal v roce 2013.
21.10. Den jablek
Jablko je jedním ze symbolů podzimu. Využijte tento den k nějaké akci pro své strávníky, návod najdete např. zde.
25.10. Světový den těstovin
Další ze série říjnových dnů, významných pro školní stravováním poskytuje příležitost k tomu, aby každá školní jídelna vstoupila více do povědomí strávníků i širšího okolí. Co tak připravit těstovinový týden?